Untaian Langkah

Friday, November 13, 2009

Luasnya Rahmat Allah

Barangkali salah satu bukti luasnya rahmat Allah terkandung dalam hadis di bawah ;

Terjemahannya ; Ke atas setiap muslim itu sedekah. Seorang telah bertanya : Bagaimana kalau tidak mendapat(sesuatu untuk berbuat demikian)? Jawab Rasulullah : Bekerja dengan tangannya, lalu ia dapat memberi manfaat untuk dirinya dan bersedekah. Kata orang itu lagi : Bagaimana kalau ia tidak dapat berbuat demikian? Jawab Rasulullah : Menolong yang memerlukan pertolongan sama ada yang teraniaya atau yang lemah. Tanyanya lagi : Bagaimana kalau tidak juga terdaya? Jawab Rasulullah : Menyuruh pada yang ma'ruf! Tanyanya lagi : Bagaimana kalau ia tidak juga dapat berbuat demikian? Jawab Rasulullah : Menahan daripada melakukan kejahatan ; itu juga adalah sedekah. (Riwayat Imam Muslim dan al Bukhari)

Razak Nordin berpesan ; Ringkas dan padat. "Pilihlah" mana yang "selayaknya" untuk diri sendiri. Sesungguhnya pintu rahmat Allah tersangatlah luasnya.

Share/Bookmark

Wednesday, November 11, 2009

Kajian Tentang Tidur

Tidur Yang Berlebihan Akan Memendekkan Hayat

Tidur selama 8 jam sehari dikatakan paling sesuai. Tetapi kajian terbaru menunjukkan tidur selama 8 jam sehari mungkin akan memendekkan hayat.

Pakar kajian Amerika Syarikat membuat kesimpulan setelah melakukan kajian ke atas 100 juta orang. Bagi mereka yang tidur 8 jam atau lebih dan mereka yang tidur 4 jam atau kurang akan memendekkan hayat mereka. Manakala mereka yang tidur hanya 6-7 jam sehari akan memanjangkan hayat.

Kajian menunjukkan ada di antara ketiduran yang panjang dengan peratus kematian. Tetapi masalahnya bagaimana saintis menjelaskan kesimpulan ini.

Tidak Perlu Tidur Terlalu Lama:
Salah sebuah laporan kajian yang dijalankan oleh Profesor Psikologikal, Carl Pocker menjelaskan bahawa lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk memastikan sama ada tubuh manusia sendiri dapat memulihkan kesihatan.

Tetapi, mereka yang tidur 6 jam sehari tidak perlulah risau sangat. Ketiduran mereka adalah mencukupi. Dari sudut kesihatan, tidak ada perlunya tidur terlalu banyak.

Menurut seorang Profesor Lois, ketiduran yang berlebihan akan menyihatkan badan menyihatkan badan merupakan satu kesilapan. Untuk memastikan ketiduran seseorang itu mencukupi atau tidak terpulanglah kepada kecergasan pada waktu siang. Tetapi, mereka yang tidur 9 jam tidak semestinya akan mati awal atau pendek hayat.

Berdasarkan kajian ini juga, satu lagi kesimpulan diperolehi di mana ketiduran berperingkat tidak ada jalinannya dengan peratus kematian. Tetapi memakan pil tidur mungkin akan memendekkan hayat.


Razak Nordin berpesan ; Anda cuba, andalah yang buat kesimpulan.  Aku. Sudah lama hilang "sebahagian" nikmat tidur. Tiada malam tanpa gangguan mimpi yang macam-macam. Entahlah. Belum ketemu punca dan titik noktah kepada sebuah persoalan.

Disedut untuk perkongsian dari Koleksi Majalah Cermin, Edisi KEEMPAT PP 12004/10/2002. Halaman 37

Share/Bookmark